Inspiration.

 

Her finder du en række løse ideer der måske kan bringe dig videre. Ideer der kan bruges individuelt eller som en del af helheden.

 

Finde ting spil Hvis det er et finde ting spil kunne det være med forslag til hvordan man laver et overordnet billede og mindre ting man skal finde, der så er løs dele, samt at beskrivelsen af de dele man skal finde er løsdele. Beskrivelsen skal kombineres med delene for at give point.

 

Labyrinter Det overordnende bræt spil kan indrettes som en labyrint, hvor der er kort tilknyttet specifikke felter undervejs.

 

Tilbygning: Det overordnende bræt spil kan indrettes med få start felter der efterhånden udbygges, efterhånden som spillerne enten lander på felter der giver mulighed for dette eller samler points til dette Derved bliver banen ny hver gang. Man kunne evt. have regler for hvordan udvidelserne kan placeres, f.eks. Hvis der var tale om små landsbyer med veje og jord lodder mv.

 

Tal på række: Tal på række. Et simpelt spil der består af en række brikker med et tal på. Antallet kan varieres i de uendelige. Spillet kan gå ud på at spilleren skal finde en række af tal der har summen 7 eller der ganget med hinanden giver 12 osv. Brikkerne kan laves i pap og hvert enkelt spiller kan have en række farvede tændstikker eller lignende der lægges over den række af tal man har fået points på. Derefter beregnes en score, f. eks ud fra hvor mange tal man bruger, jo flere tal jo højere score. Eller man kan bruge en kombination af antallet af tal man bruger med hvor præcist resultatet er, så for lidt eller for meget trækkes fra scoren og det derved bliver den der kommer tættest på resultatet der vinder omgangen.

 

Spil med et økonomisk aspekt: Spil ideer som spil med status indtjening osv., men også spil ideer som opbygning af byer eller landsbyer , har et økonomisk aspekt, der kan bruges til matematiske beregnings opgaver. Det kunne være økonomisk styring af egen økonomi/landsbyens økonomi eller en slags børs spil, hvor man investerer og kan øge sin formue eller sætte den overstyr.

 

Jeanne Darc: hvem var hun og hvorfor førte hun hære i krig?

 

Reformationen, historien omkring Luther. Hvad ville han gerne, hvilken modstand mødte han og hvilke risici løb han?

 

Hvilke modstandere havde Luther, hvad ville de? Dette kunne være et spil med flere spillere.

 

Vikingerne, hvem kæmpede de med og hvorfor rejste de ud og plyndrede?

 

Gorm den Gamle: Hvem var han og hvem kæmpede han med?

 

Napoleons krigene:

 

Fiktive bande krige og kriminalitets bekæmpelse. Minimum tre parter, to fiktive bander og politiet, der har hver deres dagsorden og ønsker?

 

Fiktive krige: Hvad kæmper de om i dag rundt omkring i verden. Krige med to parter der kæmper mod hinanden andre der kommer til hjælp og civilbefolkningen.

 

Hekse forfølgelsen. De religiøse, “ordensmagten”, de forfulgte og præmisserne mv.

 

Den franske revolution:

 

Opbyg en lille landsby og få den til at vokse. Hvilke vanskeligheder er der, hvem er for noget mens andre er i mod osv. Hvor får i mad fra, hvem bestemmer hvad, hvordan er fordelingen af goderne mellem folk osv.

 

Opbyg en lille landsby og får den til at vokse. Det samme som overfor, men med emner som opbyg jeres ideal samfund, hvorfor hvordan, kan de sameksistere osv.?

 

Drag ud på eventyr til andre verdens dele: Hvilke dyr møder i, hvem møder i og hvilke opgaver skal løses undervejs?

 

Status og økonomi: Spillet begynder da i går ud af skolen og skal vælge en karriere, Spillerne har som udgangs punkt forskellige midler til rådighed, midler og jobs, såvel som status er i spil i spillet og kan mistes eller opnås, ved en blanding af hjælp, egen indsats eller held.

 

Demokratiet: Hvordan opstod det? Hvorfor opstod det og hvordan udviklede det sig til det vi kender i dag? Her vil jeg dog opfordre til at der findes specifikke eksempler eller historier som spillet kan fokusere på, for at det kan få liv og få spillerne(og eleverne) til at engagere sig, men det er muligt at det er smagssag.

 

Epidemier: En virus spreder sig, hvor hurtigt spreder den sig og hvor farlig er den? Hvorfor bliver nogen smittede, mens andre går fri? Hvordan udvikler den sig og hvilken betydning har epidemier haft for samfundet? Vi kunne tale om pestens betydning for Europa eller almindelige forkølelses vira.

 

Vækst: Når noget vokser eller spreder sig, så har det både begrænsninger og gode forudsætninger. Det kunne være en afgrøde der kan høstes og omsættes eller en plante vækst.

 

Habitater: Design et spil baseret på et habitat.

 

Afhængighed: Man kan være afhængig eller have en adfærd der er betinget af mange forskellige ting, stoffer, tvangspræget adfærd, alkohol, spil mv. Hvornår tager en tvangspræget adfærd over, hvornår er man afhængig? Hvilken betydning har det for individet og omgivelserne? Har det altid fandtes op gennem historien, findes det i andre kulturer osv.? Hvad er biologien bag en tvangspræget adfærd eller en afhængighed? Hvor mange genstande skal man drikke før man er afhængig? Er det det samme for alle? Hvad koster det den enkelte og samfundet? Skab et spil der ifølge teorierne har alle de afhængigheds skabende elementer og skab derefter et spil der ikke har nogen af disse elementer. Har forskerne ret?

 

Geometri og visuelt design. Et spil der baserer sig på visuelle udfordringer og problem løsning.

 

Strategi spil: spil der øver spilleren i at tænke længere frem, f.eks. Ved slag med en terning eller ved at flytte brikker eller felter.

 

Byg et element: Kunne være et spil der indeholde bygge klodser der kan væltes eller vindes.

 

Hvem kommer først: Spil der er baseret på at spillerne skal nå et mål eller en mål streg.

 

Quizzer

 

Personlige undersøgende spil som Ego.

 

March attak o.lign.

 

Warewolf

 

Master mind

 

Sænke slagskibe

 

Tivoli spillet

 

Klodsmajor

 

Muchkin

 

Ghost tower

 

Skak, kinesisk skak, ludo, dam, mahjong osv

 

Der er mange muligheder.

Historierne og temaerne kan også være mere personlige, men vær opmærksom på at ikke alle emner er lige enkle at omdanne til et godt spil. Man kan lave quizzer om snart sagt alt, men derudover syntes jeg at man også bør finde elementer der kan fungere som en direkte del af spillets mekanik, medmindre ens mål er at lave et quiz spil.


 

En eller flere hovedpersoner:

 

I spil kan man vælge at spillet koncentrer sig om en specifik hovedperson eller flere, men der kan også være en pointe i at spilleren kan vælge mellem flere forskellige personer de vil spille spillet som. I spil kalder vi ofte disse figurer for karakterer eller avatars. Modstandere kaldes ofte for agenter. Karaktererne kunne udvikles undervejs.

Det kan være at man kan spille spillet som kvinde og mand, og at dette har nogle planlagte konsekvenser for hvad man kan og ikke kan i spillet, eller at man er bedre til noget end noget andet.

Det kan også være at spillet handler om en konflikt og at spillerne kan vælge roller i konflikten, og ligeså hvis vi taler om et samarbejde, om opbygningen af et samfund eller mindre bosteder osv..

 

Og et fokus for historien:

Det er vigtigt at historien har en tilpas balance mellem at være afgrænset, så spillet ikke bliver for vanskeligt at skabe afslutninger på og at det samtidigt ikke er så varieret at det er muligt at skabe tilpas mange udfalds muligheder og udfordringer undervejs, at det bliver sjovt at spille.

Hvis i som undervisere vælger at lave et tematisk oplæg, så vil det være en stor fordel hvis jeres oplæg er koordinerede, så der ikke er modstrid mellem oplæggene fra de enkelte fag, Det vil også være en god ide at grupperne begynder med brainstormings processer, men også at man på et tidspunkt i processen sikrer sig at der ikke er uforenelige elementer i oplæggene fra hver enkelt spil design gruppe.

 

Konflikten i centrum:

Hvis vi bruger reformationen som eksempel, kunne kigge på selve konflikten, hvilke interesser var der på spil? Hvilke værdier var der tale om og hvori bestod værdi konflikterne? Hvornår og hvordan begyndte den? Hvornår toppede den? Og hvordan sluttede den? Hvilken betydning har den for det samfund vi lever i i dag?

Historien rummer mange andre konflikter og stridigheder, fra mange forskellige steder i verden, så der burde være nok at tage af?

 

Elementer i spildesign:

Spil design handler om at skabe rammerne for at nogle begivenheder eller handlinger fra spillernes side kan opstå. Jo flere muligheder man skaber som spil designer, jo sjovere er spillet i reglen at spille. Designet er de muligheder man skaber, og selve spil designet kommer først til live i det øjeblik spillet spilles. Det er den vigtigste del af spil design, og derved adskiller spil design sig fra en række andre design typer, der er mere direkte design af f.eks. en stol eller en kaffemaskine. Spil design kan også meget forenklet betragtes som design af legetøj.

Man kan også se mere direkte på de mekanismer der er kan lægges ind i spil, så som belønning og straf, modstandere og støtter mv. hvordan påvirker de evt. spillerne, hvis de har nogen effekt?

For at spillet skal fungere godt er det vigtigt at finde en god balance mellem disse forskellige elementer, så det ikke bliver for nemt at spille, men heller ikke alt for svært eller uretfærdigt, det kaldes at balancere spillet.

Hvilke lignende mekanismer kender vi fra virkeligheden, samfundet og evt. det lovgivende samfund? Hvordan fungerer psykologien bag konflikter og hvad er f.eks. udviklingen i en konflikt? Er ens ideer realistiske, skal de være det?

Spillets regler, antallet af spillere, antallet og funktionen af brikkerne, terningens funktions, brættes opbygning, at vinde og at tabe, points, penge guld eller andre elementer, niveauer i spillet, slut spillet osv. Alt dette er de mekaniske dele af spillet og kaldes spil mekanikken. Hvordan spillet ser ud visuelt er ikke en del af spil mekanikken og det er historien heller ikke, indholdet i f.eks. quizzen heller ikke, mens de points man evt. kan vinde eller tabe i quizzen er en del af spil mekanikken. Det er de dele af spillet, der driver spillet frem, der er en del af spil mekanikken.

 

Der er naturligvis mere, her for eksempel:

https://da.wikipedia.org/wiki/Br%C3%A6tspil

http://www.papskubber.dk/braetspil

Matematik.