Psykologi og samfundsfag.

 

Jeg har valgt at beskrive tilgangen til processen ved at samle forskellige faggrupper, herunder psykologi og samfund, fordi nogle af elementerne i tilgangen til spil design processen er den samme, når vi taler om en række fag.

Dermed ikke sagt at de fag der er beskrevet under et ikke giver et meget forskelligt perspektiv.

 

Her er en række ideer til hvordan man kunne gribe det an:

Psykologi og samfundsfag kan være fokuseret på livs omstændigheder, som den tid spillet udspiller sig i eller specifikke grupper af spillere.

Hvis nu vi befinder os i en periode med heksejagt, så kunne man fokusere på overtro og mekanismerne bag overtro, eller hvilken betydning hekse jagten har for dem der blev udsat for den.

Man kunne også kigge på en gruppes behov for at lægge afstand til andre grupper og hvad det af sted kommer, samt hvorfor det opstår.

 

Hvis vi er i reformations tiden kunne man fokusere på hvilke forudsætninger der ledte op til reformationen, hvor de forskellige strømninger i samfundet kom fra og hvad baggrunden var for dem, samt hvad de kom til at betyde for samfundets struktur og befolknings grupperne.

 

Karakterernes udvikling og muligheder for udvikling, power urs eller level ups, som beskrevet under fase 0, er også en måde at arbejde med en potentiel udvikling i spillets dynamik og spillernes indbyrdes styrke forhold. Afhængigt af teamet i spillet, vil man her kunne arbejde på tværs af fagene med dansk, psykologi eller samfundsfag og matematik, eller historie mv. Hvis karaktererne ikke er menneskelige men derimod stammer fra dyreriget vil naturfagene være oplagte., selvom man naturligvis også kan se mennesket fra en naturfaglig vinkel.

 

Man kunne se på forskelle og paralleller i opbygningen af samfund og hierarkier, samt mekanismer mellem dyreriget og det menneskelige samfund og adfærd.

Karakterer kan også være mikrober eller mikroorganismer, virusser eller lignende, det er næsten kun fantasien der sætter grænsen.

Det kan være en udfordring at skulle forestille sig at være noget helt andet end et menneske og det kan være en interessant dramatisk opgave at skulle levende gøre dette, inde man udtrykker det som regler eller lign. I et spil. Ved at gøre dette kunne man måske opnå at de lærende ser på relationer, sociale og samfunds dynamikken på en måde der ikke forstyrres af præferencer, før man igen vender blikket mod og drager paralleller til det menneskelige.

 

 

Konflikten i centrum:

 

Man kunne også kigge på selve konflikten i et psykologisk perspektiv, hvilke interesser var der på spil? Hvilke værdier var der tale om og hvori bestod værdi konflikterne?

 

 

Elementer i spildesign:

 

Man kan også se mere direkte på de mekanismer der er kan lægges ind i spil, så som belønning og straf, modstandere og støtter mv. hvordan påvirker de evt. spillerne, hvis de har nogen effekt?

For at spillet skal fungere godt er det vigtigt at finde en god balance mellem disse forskellige elementer, så det ikke bliver for nemt at spille, men heller ikke alt for svært eller uretfærdigt, det kaldes at balancere spillet. Dette er elementer af psykologien der kan spille sammen med matematikken, da det kan udtrykkes matematisk, hvornår antallet af felter med kort opleves som passende, hvornår spillet opleves som tilpas svært eller nemt osv.

Hvilke lignende mekanismer kender vi fra virkeligheden, samfundet og evt. det lovgivende samfund, hvornår noget opleves retfærdigt eller rimeligt?

Spillet kunne også handle om konflikter. Hvordan fungerer psykologien bag konflikter og hvad er f.eks. Udviklingen i en konflikt?

 

Hvilken rolle har spil spillet i kulturen igennem årtusinder? Hvilke kulturer har haft forskellige typer af spil, er der nogen årsags sammenhæng mellem træk i kulturen og spillenes karakter? Hvad har der skullet være tilstede i en kultur før spil har kunnet opstå?

 

Epidemier:

 

En virus spreder sig, hvor hurtigt spreder den sig og hvor farlig er den?

Hvorfor bliver nogen smittede, mens andre går fri? Hvordan udvikler den sig og hvilken betydning har epidemier haft for samfundet? Hvordan reagerer folk, når de er truet af en epidemi? Hvordan reagerede de tidligere, langt tilbage i historien? Hvad er psykologien bag disse reaktioner og hvad har ændret sig siden?

Hvordan reagerer befolkningen, ordens magten og lederne?

 

Afhængighed:

 

Man kan være afhængig eller have en adfærd der er betinget af mange forskellige ting, stoffer, tvangspræget adfærd, alkohol, spil mv. Hvornår tager en tvangspræget adfærd over, hvornår er man afhængig? Hvilken betydning har det for individet og omgivelserne? Har det altid fandtes op gennem historien, findes det i andre kulturer osv.? Hvad er biologien bag en tvangspræget adfærd eller en afhængighed? Hvor mange genstande skal man drikke før man er afhængig? Er det det samme for alle? Hvad koster det den enkelte og samfundet?

Hvad er psykologien bag en tvangspræget adfærd eller en afhængighed?

 

  • Historie & religion.