- Tværs
- Inspiration.
- Matematik. Sprog.
- Psykologi & samfund.
- Historie & religion.
- Kemi & Fysik.
- Biologi & naturfag.
- Kunst & design.
- It.
Matematik:
Matematik kan næsten altid være en del af processen når vi taler spil, fordi der ofte er regler og point systemer, eller der er geometri. Selve design processen af elementerne til spillet kan også rumme muligheder for at se på det i et matematisk perspektiv. Man kunne, udover at lave et evt. bræt også designe små huse, biler er eller lignende i papir, hvilket kan involvere en del beregninger.
Her er der også en kobling til sprog, da matematikkens sprog og f.eks. almindelige danske sprog er forskellige, hvad er forskellen og hvordan skal beskrivelserne i reglerne for spillet være?
Matematik og elementer i spildesign:
Man kan også se mere direkte på de mekanismer der er kan lægges ind i spil, så som belønning og straf, modstandere og støtter mv. hvordan påvirker de evt. spillerne, hvis de har nogen effekt? For at spillet skal fungere godt er det vigtigt at finde en god balance mellem disse forskellige elementer, så det ikke bliver for nemt at spille, men heller ikke alt for svært eller uretfærdigt, det kaldes at balancere spillet.
Hvilke lignende mekanismer kender vi fra virkeligheden, samfundet og evt. det lovgivende samfund?
Hvad skal der være tilstede af f.eks. guld mønster eller points før spillet kan vindes, og tabes, før den ene side kan vinde spillet, mens den anden taber?
Hvis man som her er lagt op til, slå med en terning for at flytte figurerne et antal felter, hvornår er spillet så vel balanceret?. Hvor mange felter skal der være aktivitets kort på før spillerne rammer et felt med hvor der trækkes et kort, før spillet er tilpas sjovt eller bevarer en fremdrift? Hvis der er 6 eller 12 aktive felter på hver mindre plade, hvor mange kort skal der så være for at dække alle felterne på hele pladen? Hvis man vælger at hvilke kort der placeres hvor på en pladen afgøres ved at slå med en terning, hvor mange af her type kort skal der så være til rådighed, hvis der skal kunne trækkes nye kort hver gang under et spil? Også er de helt grundlæggende, hvor stor er sandsynligheden for at slå en sekser? Hvor stor er sandsynligheden for at ,,,,,,?
Sandsynligheds beregning:
Man kunne i matematik vælge at vedtage eller lade som om, at der ikke var nogen begrænsninger på hvor mange afslutninger spillet har, men at disse er afgjort af hvilken score spilleren eller hvert enkelt spiller opnår i løbet af spillet. Hvis man tænker det sådan så kunne man lave en sandsynlighed beregnings opgave der gik ud på at beregne antallet af de mulige slutninger på spillet. Man kan gå videre til at beregne sandsynligheden for at vinde hvert enkelt scene eller hele spillet osv.
Epidemier:
En virus spreder sig, hvor hurtigt spreder den sig og hvor farlig er den?
Hvorfor bliver nogen smittede, mens andre går fri? Hvordan udvikler den sig og hvilken betydning har epidemier haft for samfundet og befolkningerne? Vi kunne tale om pestens betydning for Europa f.eks.
Spil med et økonomisk aspekt:
Spil ideer som spil med status indtjening osv., men også spil ideer som opbygning af byer eller landsbyer , har et økonomisk aspekt, der kan bruges til matematiske beregnings opgaver. Det kunne være økonomisk styring af egen økonomi/landsbyens økonomi eller en slags børs spil, hvor man investerer og kan øge sin formue eller sætte den overstyr.
Afhængighed:
Man kan være afhængig eller have en adfærd der er betinget af mange forskellige ting, stoffer, tvangspræget adfærd, alkohol, spil mv. Hvornår tager en tvangspræget adfærd over, hvornår er man afhængig? Hvilken betydning har det for individet og omgivelserne? Har det altid fandtes op gennem historien, findes det i andre kulturer osv.? Hvad er biologien bag en tvangspræget adfærd eller en afhængighed? Hvor mange genstande skal man drikke før man er afhængig? Er det det samme for alle? Hvad koster det den enkelte og samfundet? Hvor mange genstande har den enkelte drukket i gennemsnit i løbet af et helt liv? Hvor mange genstande har en alkohol afhængig drukket?
Geometri:
Der kan være en del geometri involveret, hvis man vælger at beregne arealet af det endelige bræt spil, mængden af papir og størrelsen på arkene man skal bruge, både til evt. kort og til den samlede bræt plade. Man kan arbejde med, som sekskantede felter på brættet, og beregne arealet af disse, samt hvilket mønster man evt. vil arbejde med også videre,
Simple udregninger:
Tal på række:
Tal på række. Et simpelt spil der består af en række brikker med et tal på. Antallet kan varieres i de uendelige. Spillet kan gå ud på at spilleren skal finde en række af tal der har summen 7 eller der ganget med hinanden giver 12 osv. Brikkerne kan laves i pap og hvert enkelt spiller kan have en række farvede tændstikker eller lignende der lægges over den række af tal man har fået points på. Derefter beregnes en score, f. eks ud fra hvor mange tal man bruger, jo flere tal jo højere score. Eller man kan bruge en kombination af antallet af tal man bruger med hvor præcist resultatet er, så for lidt eller for meget trækkes fra scoren og det derved bliver den der kommer tættest på resultatet der vinder omgangen.